Dit rapport is ‘code rood voor de mensheid‘ zegt António Guterres, Secretaris-generaal van de Verenigde Naties. ‘Niemand is veilig’ waarschuwt Inger Andersen, directeur van het VN-Milieuprogramma (UNEP) tijdens de persconferentie bij de presentatie van rapport AR6WGI van het IPCC.
Al weer acht jaar geleden bracht het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) de vijfde samenvatting uit over de stand van de klimaatwetenschap. Nu is de 6de keer sinds het eerste rapport van de werkgroep, 31 jaar geleden. De boodschap is dringend.
Het nieuwe Assessment Report van Werkgroep I van het IPCC (kortweg AR6WGI) belicht de wetenschappelijke basis voor de komende rapporten. Het ruim 4000 pagina’s tellende rapport bevat ruim 700 pagina’s met literatuur referenties, met ieder zo’n 25 referenties per pagina.
Ik heb me als taak gesteld die weer in een toegankelijk database op deze website op te nemen.
De eerste versie die op 9 augustus 2021 publiek werd gemaakt, moet alsnog nader worden bewerkt tot een ‘finale’ versie. De huidige tekst bevat nog regelnummers en pagina’s vol aanvullingen en verbeteringen. ‘ACCEPTED VERSION SUBJECT TO FINAL EDITS’ staat er breeduit op elke pagina. De ‘finale versie’ wordt niet voor november verwacht. [Update januari 2022: de finale versie is er nog steeds niet].
Ook uit dit rapport wil ik de literatuurreferenties beter toegankelijk maken, zoals ik deed met de vorige IPCC-rapporten sinds AR5WGI.
Het merendeel van de referenties heeft nu een digital object identifier (DOI), wat deze taak al makkelijker maakt. Ook werd consequenter een uniforme richtlijn gevolgd voor de weergave van literatuurreferenties.
Ik ga het eerst aan de slag met hoofdstuk 5: Global carbon and other biogeochemical cycles and feedbacks. Dit hoofdstuk bevat ‘hete hangijzers’ zoals paleoclimate information, feedbacks, abrupt climate change en geoengineering, waarover de laatste 8-10 jaar veel nieuws is gepubliceerd.