Klik hier voor directe toegang tot 56 000 publicaties.
Op klimaatalarmist.nl zijn en worden alle literatuurreferenties uit de IPCC-rapporten samengebracht in een doorzoekbare database.
68 402 is het aantal literatuurverwijzingen in de laatste 3 rapporten (2021-2022) van het IPCC, het Intergovernmental Panel on Climate Change. Hiervan zijn er 56 000 via een downloadlink toegankelijk gemaakt op deze pagina.
Sinds 2021 waren hier al 30 000 literatuurverwijzingen uit eerdere IPCC-rapporten in tabellen verwerkt. Waarmee het totaal komt op bijna 100 000.
Het heeft lang geduurd voordat de laatste 3 IPCC-rapporten in een definitieve versie werden gepubliceerd.
Ruim een half jaar moest ik aankijken tegen (tijdelijke) pagina’s als deze uit het laatste rapport, dat al op 4 april 2022 werd gepubliceerd. Maar sinds de regelnummers zijn verdwenen en de layout definitief is, kon ik aan de slag gaan.
De kunst was nu om de tekst op deze PDF-pagina’s op een efficiënte manier te ontcijferen en onder te brengen in een database, waarin de literatuurreferenties zijn gesplitst in auteur, jaar van publicatie, titel en tijdschrift of rapport.
Ik ben inmiddels 77, maar nog fit genoeg om vele uren achter mijn laptop door te brengen om deze megaklus te klaren. En tussendoor te roeien op het riviertje de Aa te ‘s-Hertogenbosch om mijn conditie op peil te houden.
Na de mars naar Parijs in 2015 ben ik begonnen met een website over klimaatverandering.
Ik wilde – met mijn achtergrond in de natuurwetenschappen – zelf de oorspronkelijke publicaties lezen waarover de media, gelukkig steeds vaker, rapporteren.
Daarbij werd ik gehinderd door de hoge prijzen die ik zou moeten betalen om meer te lezen dan alleen een samenvatting. Tientallen euro’s per publicatie is echt te veel voor een AOW-er.
Maar ik kon dankbaar gebruik maken van een nieuwe mogelijkheid om door de symbolische ‘betaalmuur’ heen te breken. Een ‘pay-wall’ die het verdienmodel vormt van een paar mega-uitgevers die gigantisch veel verdienen aan wetenschappelijke publicaties die door rijksoverheden zijn gefinancierd.
Dus eigenlijk door ons allemaal.
Een studente uit Kazakhstan, die de hoge kosten van wetenschappelijke publicaties achter die ‘pay-walls’ niet kon betalen, besloot in 2011 in haar eentje om software te gaan maken voor de opbouw van een vrij toegankelijke database van alle wetenschappelijke publicaties die ze kon bemachtigen. Inmiddels bevat die database ruim 88 miljoen artikelen:
Ze is voor velen een heldin, voor anderen een crimineel: Alexandra Elbakyan.
Wat ik op deze website doe, is de unieke code die tegenwoordig aan ieder wetenschappelijk artikel is gekoppeld, waar mogelijk te verbinden met de database van Alexandra. Daarin zijn vrijwel alle relevante publicaties op het gebied van klimaat en energie in PDF-formaat te vinden. Via deze website zijn die met één muisklik te downloaden.
Helaas is er een kat-en-muis spel gaande tussen Alexandra, die haar database online probeert te houden en de uitgeverijgiganten die dat proberen te verhinderen. Daardoor verandert de database nogal eens van plek. Lange tijd was deze toegankelijk via Taiwan of Zweden. Sinds kort alleen nog via Zweden, Sao Tomé of Rusland.
Ik probeer het lijntje naar Alexandra’s database zo kort mogelijk te houden en hoop dat deze website bijdraagt aan de verbreding van uw kennis over het klimaat en over wat we er aan zouden moeten en kunnen doen.
Heeft u ideeën voor verbetering of uitbreiding van de database op deze website, stuur dan een mailtje aan iek op depagter.com.
Iek de Pagter, 3 april 2023